Ενδιαφεροντα αρθρα

Τι μπορείτε να κάνετε και να δείτε στην Αθήνα

Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο)

Η Αθήνα αποτελεί την πρωτεύουσα της Ελλάδας και παράλληλα είναι μια πόλη όχι μόνο με έντονα τα σημάδια του αρχαίου πολιτισμού, αλλά και μια πόλη, η οποία σφύζει από ζωή. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει βόλτες, αξιοθέατα μικρές οάσεις πρασίνου καθώς και μουσεία. Παρακάτω παρατίθεται μια ενδεικτική λίστα με τα όσα μπορεί να δει κάποιος στη βόλτα του στην Αθήνα.

Παρθενώνας, Ακρόπολη και Αρχαία Μνημεία

Η Ακρόπολη δεν αποτελεί σημείο αναφοράς μόνο για την ιστορία της Ελλάδας, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο, πολιτισμικό μνημείο κληρονομιάς της UNESCO. Στην αρχαιότητα αποτέλεσε το σύμβολο της ακμής του ελληνικού πολιτισμού τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο περίπατος στους αρχαιολογικούς χώρους, στους πλακόστρωτους δρόμους και στους γύρω λόφους αποτελεί μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Η είσοδος στον Ιερό Βράχο από τη μικρή είσοδο κάτω από τον πύργο του ναού της Αθηνάς Νίκης, επιτρέπει στον επισκέπτη να αντικρύσει τη δυτική πλευρά των Προπυλαίων, της μνημειώδους εισόδου στο ιερό κατά την κλασική εποχή, έργο του αρχιτέκτονα Μνησικλή. Ο ναός της Αθηνάς Νίκης, που δεσπόζει επάνω στον πύργο στη νότια πλευρά των Προπυλαίων, κτίσθηκε γύρω στο 420 π.Χ. σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικράτη. Διά μέσου των Προπυλαίων φθάνει κανείς στον κυρίως ιερό χώρο της Ακρόπολης, στην κορυφή του λόφου. Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, τα οποία χτίσθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια του 5ου αι. π.Χ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Παρθενώνας, το κορυφαίο μνημείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που ήταν αφιερωμένο στην Αθηνά Παρθένο. Ο Παρθενώνας χτίστηκε στα 447-438 π.Χ. ως ο διάδοχος των προγενέστερων αρχαϊκών ναών της Αθηνάς. Ο νέος ναός σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη, ενώ το γλυπτό διάκοσμο φιλοτέχνησε ο Φειδίας. Έργο του τελευταίου ήταν και το διάσημο στην αρχαιότητα, αλλά χαμένο σήμερα, χρυσελεφάντινο λατρευτικό άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου. Στο Μεσαίωνα, οι Βυζαντινοί μετέτρεψαν τον Παρθενώνα σε χριστιανική εκκλησία και μετέπειτα οι Οθωμανοί σε τζαμί. Το μνημείο παρέμεινε αλώβητο από το χρόνο, αλλά όχι και από των ανθρώπων τα έργα: το 1687 κι ενώ μαινόταν ένας ακόμη βενετοτουρκικός πόλεμος, ο Παρθενώνας ανατινάχθηκε από βόμβα των Ενετών και μεγάλο μέρος του κατέρρευσε· ακολούθως, στις αρχές του 19ου αι., ο λόρδος Έλγιν απέσπασε μεγάλο μέρος των γλυπτών, απογυμνώνοντας το μνημείο.

Τέλος στους πρόποδες της Ακρόπολης, κοντά στο σταθμό μετρό «Θησείο», υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στην ιστορία του χώρου αυτού που ξεκινά από τους νεολιθικούς χρόνους, ενώ τα μνημεία του ανήκουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους: από τους κλασικούς χρόνους μέχρι τον 11ο αι. μ.Χ.

Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25,000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14,000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ότι στο παλιό Μουσείο. Άνοιξε τις πύλες του τον Ιούνιο του 2009 σ’ ένα μοντέρνο κτίριο σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για να στεγάσει τα 4.000 σπουδαία ευρήματα της Ακρόπολης. Το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ακρόπολης, στην ιστορική περιοχή του Μακρυγιάννη. Απέχει 300 μέτρα από την Ακρόπολη και περίπου 2 χιλιόμετρα από την κεντρική Πλατεία Συντάγματος. Η είσοδος του Μουσείου βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου της Οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, του κεντρικού άξονα του δικτύου των ενοποιημένων αρχαιολογικών χώρων της πόλης. Ο σταθμός Ακρόπολη του Μετρό βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χώρου του Μουσείου.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η συλλογή των αρχαϊκών γλυπτών, συμπεριλαμβανομένων των κορών, καθώς και εκθέματα από το Ερέχθειο και το Ναό της Αθηνάς Νίκης. Στο δεύτερο όροφο υπάρχει το εστιατόριο του μουσείου με θέα στην Ακρόπολη, ενώ ο τελευταίος όροφος του κτιρίου είναι αφιερωμένος στα γλυπτά του Παρθενώνα, πρωτότυπα αλλά και αντίγραφα όσων βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ναός του Ολυμπίου Διός

Ο ναός, ο οποίος βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ακρόπολης είναι γνωστός ως Ολυμπιείο, στην καθομιλουμένη αναφερόμενος ως Στήλες ή Στύλοι του Ολυμπίου Διός. Παρά το γεγονός πως η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., δεν ολοκληρώθηκε παρά επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Ο ναός κατασκευάστηκε από πεντελικό μάρμαρο και είχε 96 μέτρα μήκος στις άκρες του και 40 μέτρα στην ανατολική και δυτική πρόσοψη. Είχε 104 κίονες Κορινθιακού ρυθμού, ο κάθε ένας 17 μέτρα ύψος, 2,6 μέτρα διάμετρο και βάρος 364 τόνους περίπου. 48 κίονες στέκονταν σε τριπλή σειρά κάτω από τα αετώματα και 56 σε διπλή σειρά στα άκρα. Μόνο 15 από τους αρχικούς κίονες του ναού παραμένουν όρθιοι σήμερα. Ένας θυελλώδης άνεμος έριξε έναν κίονα το 1852, ο οποίος παρέμεινε στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1829. Αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο στην Ελλάδα με περισσότερα από 20.000 εκθέματα, τα οποία δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να ταξιδέψει στα βάθη της ιστορίας. Οι πλούσιες συλλογές του, προσφέρουν ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν τη Συλλογή Νεολιθικών Αρχαιοτήτων, Κυκλαδικών Αρχαιοτήτων, Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων, Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων καθώς και τη Συλλογή Γλυπτών και έργων Μεταλλοτεχνίας. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα, η λήκυθος της Μυρρίνης, η επιτύμβια στήλη της Ηγησούς, ο έφηβος των Αντικυθήρων και τα αντικείμενα από τις ανασκαφές των Μυκηνών.

Η πρόσβαση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γίνεται με Μετρό και ΗΣΑΠ, Σταθμός Ομόνοια ή Βικτώρια, Λεωφορεία και Τρόλλεϊ. Το Μουσείο δεν διαθέτει χώρο στάθμευσης για τα ιδιωτικά οχήματα των επισκεπτών. Ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης που εξυπηρετούν ιδιωτικά οχήματα υπάρχουν στην οδό Μπουμπουλίνας, στην οδό Ζαϊμη και επι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Tο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενείται σε δύο διαφορετικά κτίρια, τα οποία συνδέονται με έναν υαλοσκέπαστο διάδρομο. Το κτίριο με τις μόνιμες συλλογές βρίσκεται επί της οδού Νεοφύτου Δούκα 4 όπου εκτίθενται περισσότερα από 3.000 αντικείμενα Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης. Οι συλλογές περιλαμβάνουν τη Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης με τα λιτά μαρμάρινα ειδώλια, τη Συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, όπου απεικονίζεται μια συνθετική προσέγγιση της ιστορίας των κοινωνιών του Αιγαίου από το 2000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. καθώς και τη Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων Θ. Ζινιτίλη, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές Κυπριακών αρχαιοτήτων στον κόσμο και περιλαμβάνει περίπου 400 αντικείμενα από λίθο, πηλό, χαλκό, άργυρο, χρυσό, γυαλί, φαγεντιανή, αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύτατο φάσμα του κυπριακού πολιτισμού από την Χαλκολιθική εποχή (4η χιλιετία π.Χ.) έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους (6ος αι. μ.Χ.).

Οι περιοδικές εκθέσεις φιλοξενούνται στο Μέγαρο Σταθάτου (Βας. Σοφίας & Ηροδότου 1), έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ, και ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας ιδρύθηκε το 1914 με σκοπό τη συλλογή, μελέτη, διατήρηση και έκθεση της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς στην ελληνική επικράτεια. Η συλλογή του μουσείου περιέχει σημαντικό αριθμό αντικειμένων (περίπου 30.000) όπως φορητές εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, εκκλησιαστικά υφάσματα, ζωγραφικά έργα, μικροτεχνία και αρχιτεκτονικά μέλη (τοιχογραφίες και ψηφιδωτά). Το πρώτο μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου είναι αφιερωμένο στη Βυζαντινή περίοδο (από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ.) και περιέχει 1.200 εκθέματα. Tο δεύτερο μέρος με τίτλο «Από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή» παρουσιάζει 1.500 εκθέματα από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα. Στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου λειτουργεί καφέ-μπιστρό, στη σκιά του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας.

Εθνικός Κήπος

Μία όαση πρασίνου μέσα στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί ο Εθνικός Κήπος, ο οποίος μαζί με τον κήπο του Ζαπείου μεγάρου, καλύπτει 284 στρέμματα γεμάτα πράσινο, σπάνια είδη φυτών, δενδρυλίων και πτηνών. Ο Κήπος είναι προσβάσιμος από επτά εισόδους. Από την κεντρική είσοδο στη Λεωφόρο Αμαλίας, από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις εισόδους στην οδό Ηρώδου Αττικού και από ακόμη δύο στην περιοχή του Ζαππείου πάρκου. Ο άλλοτε Βασιλικός Κήπος σχεδιάστηκε από την ίδια τη βασίλισσα Αμαλία και διαθέτει πανύψηλα αιωνόβια δέντρα, πυκνούς θάμνους και αναρριχητικά φυτά. Μέσα στον κήπο ο επισκέπτης μπορεί να βρει μια παιδική χαρά, ένα μικρό ζωολογικό κήπο, μια τεχνητή λίμνη, μια παιδική βιβλιοθήκη καθώς και ένα Βοτανολογικό Μουσείο.

Εθνικός Κήπος

Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας

Μια βόλτα στο νοητό τρίγωνο που δημιουργούν οι Οδοί Σταδίου, Ερμού και Πειραιώς θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε την Αθήνα, του 19ου αιώνα. Ξεκινήστε από την Ομόνοια, την πιο παλιά πλατεία της Αθήνας. Στη συνέχεια, προχωρήστε πάνω στην Οδό Αθηνάς για περίπου 100 μέτρα, μέχρι το πρώτο μεγάλο άνοιγμα, την Πλατεία Κοτζιά. Εκεί, κάντε μια στάση για τα πρώτα αξιοθέατα ιστορικής σημασίας. Στα δεξιά σας το παλιό Δημαρχείο της Αθήνας. Απέναντι, το Κεντρικό Κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας το οποίο κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα. Πάνω στην πλατεία, ένας αρχαιολογικός χώρος. Και στην πάνω δεξιά γωνιά, το επιβλητικό Κτίριο Μελά, σχεδιασμένο από τον πασίγνωστο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. Διασχίστε την πλατεία και περάστε δίπλα από το εντυπωσιακό σιντριβάνι της. Κατευθυνθείτε προς το Κτίριο Μελά και την Οδό Αιόλου και προσέξτε πως τα κομμάτια τείχους που συναντάτε είναι αρχαιολογικά ευρήματα. Συνεχίστε στην Ερμού και κατηφορίστε μέχρι την Πλατεία Μοναστηριακού και χαθείτε μέσα στα στενά της Πλάκας.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) άνοιξε για το κοινό το 2017. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, το οποίο σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano και αφορά την ανάπλαση ενός «εγκαταλειμμένου» για σχεδόν δέκα χρόνια χώρου 210 στρ., που βρίσκεται στην «εκβολή» την πόλης προς τα νότια προάστια και το θαλάσσιο μέτωπό της. Σήμερα, ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί σε ένα κατάφυτο πάρκο (Πάρκο Σταύρος Νιάρχος), στο οποίο φιλοξενείται επίσης το υπερσύγχρονο κτήριο που αποτελεί τη νέα στέγη τόσο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) όσο και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ).

Οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή να εξερευνήσουν τον παρακείμενο κυκλικό λαβύρινθο. Tα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν στις σχεδιαστικά προηγμένες παιδικές χαρές. Το Πάρκο επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει τον περίπατό του, και να συμμετάσχει σε συναυλίες, εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στους χώρους του. Στο κέντρο του Πάρκου, διαμορφώνεται μεγάλος, ανοικτός χώρος πρασίνου, ένας τόπος για συγκεντρώσεις, ο οποίος προσφέρεται επίσης για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, καθώς και για την προβολή ταινιών. Σημειώνεται πως για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο ξεκινά από το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος (στη συμβολή με την οδό Ερμού), κάνει μία στάση στον σταθμό Συγγρού-Φιξ και καταλήγει στο ΚΠΙΣΝ.